Jdi na obsah Jdi na menu
 

Čajíkový vývar ze sušených meruněk

1. 1. 2010

Co se týče meruněk: (dovolila sem použít pár řádek z novinky.cz)

Meruňky obsahují tolik zdraví prospěšných látek, že jim oprávněně patří označení ovoce zdraví. Oranžová barva signalizuje značné množství beta-karotenu, tedy antioxidantu velmi účinného například také v prevenci nádorových chorob. Už tři malé plody přinesou tělu přes polovinu doporučené denní dávky této rostlinné formy provitamínu A. Obrazek

Čerstvé meruňky nejsou v zimě zrovna dvakrát přístupné a rozhodně nejsou kvalitně takové jako v jejich sezoně. Ale pokud chceme svému fousatému miláčkovi udělat nějaké to zpestření můžeme do našeho čajíku přidat sušené meruňky. Ty jsou bez pochyb  při sušení zbaveny vody a díky sušení ztratí spousty důležitých vitamínů. Proto by bylo lepší kdybychom pracovali s meruňky čerstvými.

 

Potřebujeme:

meruňky (sušené či čerstvé)

sítko na čaj

 

Postup
Do konvice nalijeme vodu a dáme vařit. Mezi tím si do hrníčku připravíme sítko do kterého vložíme již výše řešené meruňky. Až se voda uvaří zalijeme...necháme vyluhovat do té doby než voda chytí nějakou tu barvičku. Po vychladnutí lijeme do napáječky.

Nemusíme ani sladit medíkem, protože zejména v sušených meruňkách je cukru dost to ostatně i v čerstvých.

Typ: Při zácpě potkana můžeme udělat vývar ze sušených či čerstvých švestek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář